Växjös Ilari Melart jublar efter att han gjort 3-1 Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Målsprutan Melart bakom Växjöseger

Två lag som startat säsongen trögt betydde att viktiga poäng stod på spel. Backen Ilari Melart har värvats in, och högst oväntat öst in mål, vilket hjälpte Växjö att vinna SHL-matchen hemma mot Brynäs med 4–1.

Föga anade nog Växjös sportchef Henrik Evertsson att han värvade en målskytt av rang när han för en tid sedan förstärkte Växjös defensiv med den finländske backen Ilari Melart. Men överraskningarnas tid är uppenbarligen inte förbi. Växjös 1–0-mål i powerplay betydde att Ilari Melart, som förra säsongen gjorde fyra mål på 54 matcher för Färjestad, nätade för tredje gången i sin fjärde match i Växjös tröja.

Shinnimins första mål

Men Brynäs Tomi Sallinen hade uppenbarligen svårt med tanken att Växjö skulle leda matchen efter en period. Finländaren jobbade starkt i anfallszon, tog tillbaka en förlorad puck och satte kvitteringsmålet sekunden före första pausen.

När Växjö fick sin andra chans att spela fem mot fyra blev det åter dags för nyblivne poängmaskinen Ilari Melart att kliva in i handlingen, den här gången i passningsläggarens roll. Brendan Shinnimin styrde pucken in i mål vilket betydde att kanadensaren, som ofta figurerat i rubrikerna, nu spräckt sin målnolla denna säsong.

Poängstark Pettersson

Slutminuterna av den andra perioden gick Växjös väg då målvakten Viktor Andrén stoppade några fina Brynäschanser. Och Ilari Melart var inte klar med sin uppvisning av offensiva kvaliteter denna afton. Strax innan perioden var över kastade han i väg en puck som smet hela vägen in i Brynäs kasse. Melarts fjärde mål i sin fjärde Växjömatch.

Emil Pettersson är en av de spelare som värvats till Växjö med tanke på poängproduktion. Efter en säsongsinledning präglad av poängtorka har det lossnat rejält. Tre poäng borta mot Frölunda följdes upp av fyra denna kväll. Petterssons matchavgörande 4–1-mål var hans fjärde fullträff i höst.