En man hittades livlös i polisens arrest i Kalmar. Foto: SVT

Man hittades livlös i arresten – dödförklarades på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern hittades livlös i arresten i Kalmar under natten till tisdagen.

Det var vid halv två på natten som mannen anträffades livlös i polisens arrest i Kalmar. Han hade blivit omhändertagen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. Mannen omhändertogs i en mindre ort som inte tillhör Kalmar kommun.

– I arresten har man tillsyn minst var 15:e minut, det är rutin. Vid en sådan tillsyn upptäckte personalen att mannen var livlös, säger Robert Loeffel, presstalesperson på polisen i Kalmar och Kronobergs län.

Personalen i arresten påbörjade återupplivningsförsök och en ambulans tillkallades.

Förklarades död på sjukhus

Mannen fördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

– Detta är ett så kallat trauma-dödsfall, det finns ingen naturlig förklaring. Vilket gör att det kommer genomföras en obduktion för att fastställa dödsorsak, säger Robert Loeffel.

Utreds av åklagare

När någon skadas eller avlider i polisens förvar upprättas alltid en anmälan. Fallet kommer att utredas av en åklagare vid avdelningen för särskilda utredningar.

– Utredningen ska kontrollera att det regelverk som finns har efterföljts, så den inväntar vi nu. Åklagare genomför den utredningen och vi har ingen insyn i den, säger Robert Loeffel.

Mannens anhöriga är underrättade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.