Bilder från Tullverkets förundersökning. Foto: Tullverket

Växjöbo åtalas – misstänks ha smugglat in 326 kilo narkotika

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig man åtalas vid Växjö tingsrätt för att smugglat in 326 kilo narkotikaklassat pulver. Stämningen gäller synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Mannen som är hemmahörande i Växjö kommun ska enligt åtalet vid flera tillfällen mellan 2019 till 2021 fört in det narkotikaklassade preparatet pregabalin, som vanligen används för att behandla epilepsi, neurosmärta och generaliserat ångestsyndrom.

Enligt åtalet ska det handla om totalt 23 försändelser som vid samtliga tillfällen ska ha varit adresserade till andra personer än mannen själv. Samma personer ska också fått förpackningsmaterial och kapslar skickat till sig.

Mannen misstänks för att organiserat verksamheten och gett instruktioner till de som hjälp honom att förpacka den. Narkotikan ska sedan ha sålts vidare.

9 miljoner kronor på försäljning

Brotten anses som synnerligen grova eftersom åklagaren menar att andra personer har ingått i en verksamhet som organiserats för att sälja en stor mängd narkotika bland annat på internet. Mannen uppges ha tjänat strax över nio miljoner kronor på försäljningen.

I åtalet misstänks mannen också för att ha haft en skarpladdad pistol och ett armborst.

– När det gäller synnerligen grovt narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott förnekar mannen de gärningarna. När det kommer till grovt vapenbrott har han erkänt vapenbrott av normalgraden under förundersökningen, säger Frida Wallin, mannens försvarsadvokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.