Emmabodafestivalen 2017. Foto: Tomas Lundström/SVT

Man döms för våldtäkt på Emmabodafestivalen

Publicerad

En 23-årig man döms till fängelse i 2 år och 8 månader efter en våldtäkt på Emmabodafestivalen sommaren 2017. Han klev in i en 15-årings tält och tvingade sig på henne.

Den 15-åriga flickan hade gått och lagt sig och sov ensam i sitt tält när dragkedjan öppnades och en man kom in. Han trängde sig på flickan, drog ner dragkedjan till hennes sovsäck och våldtog henne.

Efter händelsen sprang flickan och väckte sina vänner. Flickan skjutsades till sjukhus och en polisanmälan gjordes.

Den nu dömde mannen har bundits till brottet genom DNA i sperman.

Åklagaren yrkade att mannen skulle dömas till grov våldtäkt, men enligt Kalmar tingsrätt är våldtäkten inte att betrakta som grov. Detta eftersom våldet varit begränsat och de fysiska skadorna förhållandevis lindriga. Däremot anser tingsrätten att det är fråga om en våldtäkt med högt straffvärde.

Den dömda döms till fängelse i 2 år och 8 månader och utvisning. Mannen ska även betala skadestånd på 145 000 kronor till den nu 17-åriga flickan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer