”Det var svårt att finna ställen med skada som kunde fotograferas...” skriver Länsstyrelsen i sitt beslut som avslår mannens skyddsjaktansökan. Foto: TT

Skjuta älgko för att skydda KRAV-odling – får avslag

Uppdaterad
Publicerad

En man i Ljungby vill skjuta älg för skydda sina ekologiska odlingar men får avslag på sin ansökan. Skadan på grödan är inte allvarlig fastslår länsstyrelsen i Kronoberg.

Mannen har ansökt om skyddsjakt efter älg efter att ha sett troligtvis en älgko med sina två kalvar äta på hans KRAV-certifierade odlingar av rybs.

Mannen har försökt jaga bort älgarna genom att springa efter dem och klappa men de kommer tillbaka. Efter åtta dygn i rad med försökt att skrämma bort djuren ansökte han om skyddsjakt hos Länsstyrelsen i Kronoberg.

Länsstyrelsens inspektör konstaterar på plats att älgarna ätit av hans odlingar men kommer fram till att skadan inte är allvarlig, eller att grödan, rybsen, i nuläget inte förväntas förvärras betydligt.

Det finns då inget skäl och skyddsjakt kan inte medges, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.