Totalt sex personer i personalen på högstadieskolan har testats positivt för covid-19 de senaste veckorna, men enligt utbildningschefen rör det sig inte om ett utbrott. Foto: SVT/Arkiv

Flera lärare sjuka i covid-19 på högstadieskola i Lessebo

Publicerad

Sjukfrånvaron i lärarrummet på högstadieskolan Bikupan är för tillfället betydande. Nio lärare var under måndagen sjuka med förkylningssymptom. Två av dem har dessutom bekräftad covid-19.

Totalt är det nu sjätte fallet av covid-19 som upptäckts bland personalen på skolan under de senaste veckorna. Men det rör sig inte om ett regelrätt utbrott bland lärarna, säger Therese Linnér, utbildningschef i Lessebo kommun:

– I något sammanhang har en smittad person träffat kollegor. Så vi kan inte utesluta att smitta spridits i skolan. Men sen har det kommit in från andra håll också, utanför arbetstid, så vi ser ingen kedja på arbetsplatsen för alla.

44 elever sjukanmälda

Samtidigt är 44 av skolans omkring 300 elever sjukanmälda under måndagen. Men skolan har inte fått signaler från vårdnadshavarna att någon av eleverna har covid-19 och har därför inte heller smittspårat bland eleverna, säger Therese Linnér:

– När människor träffas igen efter lovet så brukar förkylningarna komma igång. Sen är det möjligtvis att det är lite fler nu. Men om man tidigare år har gått till skolan lite hostig och snorig så är man hemma med det nu, det spelar nog in.

Stänger inte ner – än

Skolledningen har varit i kontakt med smittskyddsläkaren som gjort bedömningen att man kan fortsätta undervisningen som vanligt.

– Men är det så att sjukfrånvaron ökar och vi ser att vi inte klarar bemanning får vi ta ställning till det då. Vi följer utvecklingen noggrant och har en plan att kunna övergå till distansundervisning från en dag till en annan, säger Therese Linnér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer