Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linnéa Christiansen är trädgårdsmästare i Växjö kommun och hon berättar om problemen som nattkylan ställt till med. Foto: SVT

Odlarnas mardröm – nästan 20 frostnätter i april

Publicerad

Linnéa Christiansen är trädgårdsmästare i Växjö kommun och hon har haft problem med att vissa blommor inte har klarat av att planteras ut i april. Orsaken är de kalla nätterna som på vissa ställen gått ner på åtskilliga minusgrader.

När det gäller området runt omkring Växjö så har det under april månad varit 19 nätter då temperaturen har gått under noll grader. På vissa orter har den lägsta temperaturen varit omkring fem minusgrader.

Linnéa Christiansen är trädgårdsmästare i Växjö.

– Vi har ett speciellt gräs som är väldigt känsligt för frost. Men ibland måste blommorna planteras ut, och hade det varit en varmare vår så hade de klarat sig, men alla vårar är ju inte lika, säger Linnéa Christiansen.

Det är många plantor som väntar på att kunna planteras ut i Växjös parker. De har fått växa i bästa förhållanden i växthus, men problemen uppstår när plantorna ska sättas ner i jorden utomhus.

Tips till hobbyodlare

Även hobbyodlare har haft problem med sina blommor som har ställts ut i sina krukor och glömts och frusit sönder under en kall natt med minusgrader.

Linnéa har dock några tips att dela med sig av.

– Man måste ha tålamod med sitt odlande. och så bör man täcka växterna med en fiberduk och det är både som skydd mot nattkylan och mot den starka vårsolen. De flesta vårblommor och tulpaner klarar sig ned till ett par minusgrader, även om det har varit flera minusgrader och plantorna ser dåliga ut så kan de ändå klara sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer