Foto: TT

Många brott mot äldre de senaste dagarna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under det senaste dygnet fått in ett tiotal anmälningar om stölder mot äldre i södra Sverige. I samtliga fall har gärningspersonerna på olika sätt lurat sig in i äldres personers bostäder genom att exempelvis säga att de kommer ifrån hemtjänsten eller att de behöver låna toaletten. Polisen varnar nu äldre för att släppa in okända personer när de inte väntar sig besök.

Strax innan klockan fyra på måndagseftermiddagen fick en kvinna född 1934 på Teleborg i Växjö besök av två kvinnor som bad om att få komma in och dricka ett glas vatten. Efter att kvinnorna försvunnit upptäckte den äldre kvinnan att smycken hade försvunnit. 

I Mönsterås har två liknande fall anmälts under måndagen, och sent på söndagskvällen fick en 82-årig man på Lindsdal i Kalmar besök av en kvinna som ville låna toaletten. I dag på förmiddagen upptäckte mannen att hans mobiltelefon, som legat framme, var borta. 

Ett tiotall fall på ett dygn

Även i Lund, Helsingborg, Östra Göinge, Oskarshamn, Hultsfred och Virserum har äldre anmält att de fått besök av personer som med olika motiveringar tagit sig in i deras hem. Efter besöken har de äldre upptäckt att smycken, plånböcker eller mobiltelefoner saknas. Totalt handlar det om ett tiotal fall det senaste dygnet.

– Allt pekar på att det här är organiserat eftersom signalementen är de samma i flera fall, säger Fredrik Bratt, pressinformatör på polisen, till SVT Nyheter.

Han uppmanar nu äldre att vara försiktiga med att släppa in personer i sitt hem som de inte har väntat sig besök ifrån.

– Men det mest skrämmande är väl att det kan finnas ett stort mörkertal. De som hör av sig till oss är ju sådana som har full koll på läget och vet vilka personer som ska komma till dem. Det är kanske många som ännu inte förstått att de har haft inbrott, säger Fredrik Bratt.

Under tisdagen kommer polisen att göra brottsplatsundersökningar på flera platser för att söka bevisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.