”Många föreningar har en lång resa framför sig”

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Stark är idrottshistoriker vid Linnéuniversitetet i Växjö och har tittat på manlighet och könsfrågor i idrotten, främst inom hockeyvärlden.

Från början var idrotten ett fostransprojekt, skapad för män av män i syfte att frammana manliga egenskaper. Mannen skulle vara disciplinerad, muskulär och agressiv. Det var i början av 1700-talet och idrotten stod på samhällsagendan och var en del i bygget av kungadömen. Det var fyrkantiga byggstenar, menar Tobias Stark.

Även om det ser olika ut i varje förening finns mycket av idrottens ideologiska grunder kvar. Och för att förändra det skulle man behöva jobba betydligt mer med värdegrundsfrågor inom idrottsvärlden, menar Tobias Stark.

– Jag vet exempel där barn har uppmuntrats när de har gjort sin första tackling i hockeyn. Då uppmuntrar man ju en viss typ av manlighet, säger Tobias Stark.

Håller kvar vid könsskillnader

När man på de flesta andra platser i samhället jobbar med att ta bort könsgränser gör man det motsatta just inom idrotten. Här vill man hålla kvar gamla strukturer och könsskillnader, menar Tobias Stark.

Riksidrottsförbundet har sagt att idrotten ska vara jämställd 2017, men enligt Tobias Stark finns det mycket kvar att jobba med.

– För många föreningar och förbund är det en oerhört lång resa man har framför sig för att kunna leva upp till denna målsättning.

Tobias Stark menar att det skulle behövas mer etik i tränarutbildingar. All forskning visar att det måste vara en levande del för att få genomslag.

– Det räcker inte att bara göra punktinsatser. Utbildningarna handlar fortfarande väldigt mycket om teknik och kondition. Man måste jobba mer systemastiskt med jämställdhetsfrågor, säger Tobias Stark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.