Snart blir barnkonventionen lag – men kommuner saknar strategi

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan kommun i Kronobergs län och nästan en tredjedel av kommunerna i Kalmar län saknar strategi för hur de ska tillämpa barnkonventionen i samband med att den blir lag vid årsskiftet.

I Kronobergs län har fem av åtta kommuner svarat på enkäten som ligger till grunden för Bris kartläggning. I Kalmar län har tio av tolv kommuner svarat. I landet som helhet saknar 45 procent av kommunerna en strategi för hur de ska förverkliga barnets rättigheter.

– Att barnkonventionen blir svensk lag förpliktigar. Nu krävs det att kommunerna exempelvis säkrar hur varje enskilt barn ska kunna komma till tals i beslutsprocesser som rör dem själva och att man identifierar särskilt utsatta grupper av barn som kräver extra fokus av kommunen, säger Emma Bennwik, barnrättsspecialist på Bris.

Emma Bennwik är barnrättsspecialist på BRIS

FN:s barnkonvention antogs i november 1989 och firar 30-årsjubileum i år. I juni 2018 tog riksdagen beslut om att barnkonventionen skulle bli lag och gälla från 1 januari 2020. Syftet med att göra konventionen till en lag är att ge barnens rättigheter ett större genomslag i praktiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.