Foto: SVT

Många lämnar sina reflexer hemma – Kronoberg och Kalmar i botten

Uppdaterad
Publicerad

I en undersökning som försäkringsbolaget IF har gjort om reflexanvändningen i landet så hamnar både Kronoberg och Kalmar län i botten.

Nu när höstmörkret har svept in landet i en mörk dimma, är det allt fler av oss som glömmer att utrusta sig med reflexer. I undersökningen från försäkringsbolaget IF där 3518-personer har tillfrågats, visar att 3 av 10 Svenskar inte använder sig av reflexer.

I botten av undersökningen hamnar Kronoberg där 69 procent uppger att de använder reflexer, i Kalmar 70 procent.

– Reflex är en billig livförsäkring under vintermånaderna. Med reflex är du synlig för en bilist på 125 meters avstånd, att jämföra med mellan 20 till 30 meter om du är utan. Särskilt stor blir skillnaden om du bär mörka kläder, vilket de flesta gör i dag, säger Caroline Starck, informationschef på If i ett pressmeddelande.

300-fotgängare skadas varje år

Statistik från Transportstyrelsen från tio år tillbaka i tiden visar att antalet fotgängare som skadas i trafiken är ungefär 300-stycken varje år. Störst är risken att skadas under den tidiga delen av kvällen, mellan klockan 16 och 19.

Fler kvinnor bär reflexer

Det är även skillnader mellan könen, där kvinnorna är bättre på att bära reflex. 80 procent av kvinnorna säger att de bär reflex, men bara 64 procent av männen gör det. Och här visar undersökningen att äldre är bättre på att ta med sig sin reflexbricka.

Yngre är dåliga på att bära reflex

– Äldre har generellt ett annat risktänk än yngre. Sen spelar förmodligen andra faktorer in. Tyvärr är det nog så att många yngre inte anser reflexer vara särskilt coolt, tillägger Caroline Starck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.