Tove Larsson, elevkårens ordförande vid Katedralskolan i Växjö. Foto: Clary Kroon/SVT

Student i coronatider känslig fråga – debattartikel väcker känslor

Publicerad

I veckan publicerades en debattartikel som väckte mycket känslor. Elevkårens ordförande vid Katedralskolan i Växjö, Tove Larsson, vill att treorna på gymnasiet ska få ha sitt studentfirande.

”Låt inte våra treor gå miste om denna så viktiga ceremoniella händelsen som markerar steget från barndomen till vuxenlivet”, skriver Tove Larsson i en debattartikel i Smålandsposten

Reaktionerna har varit många på efter att artikeln publicerades i veckan. 

– Bara på Facebook var det senast jag kollade 400 reaktioner och 150 kommentarer, säger Tove Larsson.

De flesta har varit positiva, men det har också funnits dem som tycket det varit osmakligt att lyfta frågan.

”Medveten om vad som gäller”

– En kommentar var till exempel att ”fest är inget viktigt när folk dör”. Men då har de nog inte läst artikeln ordentligt. Jag är väl medveten vad som gäller. Min mamma jobbar själv i covid-teamet på lasarettet, så jag vet vad som står på spel. Vi vill att studenten ska genomföras och vi är beredda att anpassa oss. 

I artikeln föreslår åtgärder för att firande ska ske utan att öka smittspridningen. Till exempel kan utsprignet hållas klassvis, antalet åskådare begränsas och rektorns tal livesändas. 

I klippet kan du höra mer om varför Tove tycker det är viktigt med studentfirande även under coronapandemin.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.