Nu ska det utredas varför många tallplantor utvecklar ett busklikt utseende Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Skogsägare: ”Viltskador går att förebygga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmrapporter om att viltskadorna på skogen ökar har många skogsägare slutat att plantera löv och tall på sina marker.

Familjen Björnberg driver sedan 1980  lantbruk i Lindhult utanför Lammhult och familjen har som många andra skogsägare drabbats hårt av att hjortdjur som älg och rådjur äter upp värdefulla plantor av tall och löv. Skogsägarnas inventering av betesskadorna på tall och lövskog som kom nyligen visade på mycket stora skador på både tall och lövskog i hela Götaland. Skogsstyrelsen uppskattar skadornas värde på upp mot en miljard kronor för alla skogsägare i södra Sverige.

Planterat fel typ av plantor

Jörgen Björnberg utanför Lammhult menar att många skogsägare har planterat fel typ av skogsplantor. I stället för att plantera tall på den magra jorden så har det planterats gran, och det är för att skogsägarna har tröttnat på viltskador menar Jörgen.

– Ja, det är många som har resignerat och planterat gran på tallmark för viltskadornas skull.

Se hela inslaget här.

Ett tidsödande arbete

Jörgen Björnberg har jobbat med olika metoder för att försöka få tallen att växa utan att bli förstörd av viltet. Både genom att behandla plantorna med fårfett och att hägna in. Han har även rensat bland sina planteringar, ett tidsödande arbete som har gett resultat.

– För att kunna få så mycket mat som möjligt till älgen så sparar jag redan skadade plantor. Och det är lika bra att få den att stå kvar för att få andra stammar att klara sig bättre och kan växa upp och bli fullvärdiga träd.

Vårdar rönnen

Det fungerar så att redan skadade tallar lämnas kvar och ”offrar” sig för att andra träd ska kunna växa och bli friska. Mitt i planteringen och nästan gömd mellan två tallar så står det en rönn, ett träd som Jörgen har varit rädd om därför att viltet föredrar att äta den lite godare rönnen.

– Den är ju mat för allt vilt det börjar ju med rönn asp sälg och ek, det är ju det som är deras basföda egentligen så tallen är ju bara komplement för att överleva.

Har blivit ett lyckat arbete

Att Jörgen Björnbergs idoga arbete med att rensa i skogen har lyckats ser han tydliga resultat av idag när han inventerar sin skog.

– När man ser att det lyckas blir det en sporre att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.