Sjuksköterskor från utomeuropeiska länder snabbutbildas i Kalmar till våren. Foto: SVT

Utländska sjuksköterskor intresserade av svensk snabbutbildning

Publicerad

Till våren startar Linnéuniversitetet en ettårig kompletterande utbildning för utomeuropeiska sjuksköterskor. Och redan innan ansökningstiden har gått ut visar det sig att intresset är stort.

Det var förra hösten som regeringen beställde nya kompletterande utbildningar för sjuksköterskor med utomeuropeisk examen. Tidigare har de här kurserna funnits på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och på Karolinska Institutet i Stockholm.

Men till våren startar Kalmar, Gävle och Luleå tre kurser med 20 utbildningsplatser på varje ort. Kursen heter ”Kompletterande utbildning för sjuksköterskor med examen från länder utanför EU/EES och Schweiz” och pågår i ett år. Det är en vanlig högskolekurs och studenterna får söka studielån.

En resurs

– Det här är en utbildning i tiden. De här sjuksköterskorna är ju en resurs som ligger där ute och väntar, säger Kent Stening, universitetslektor på institutionen för hälso- och vårdvetenskap.

– Att utbildningen sprids lokalt är bra. Då blir fler lockade, eftersom man slipper pendla.

Kent Stening, universitetslektor på institutionen för hälso- och vårdvetenskap. Foto: Linnéuniversitetet

Ansökningstiden går ut den 15 oktober men redan i slutet av september var det 15 sökanden till de 20 platserna.

– Vi tror att det kommer fler ansökningar eftersom det tar lite tid för de som söker att få sina utomeuropeiska betyg utredda av Socialstyrelsen, säger Kent Stening.

Kursledningen förväntar sig studenter från jordens alla hörn. Utbildningarna i Göteborg och Stockholm har hittills haft studenter med utbildningar framför allt från Filippinerna, mellanöstern och många afrikanska länder.

Lära sig jobba i team

Utmaningen för kursansvariga blir att dels fördjupa studenternas kunskaper i svenska.

– Man måste ha godkänt betyg i svenska 3, men vi vet att vi kommer behöva stötta med språkundervisning. Det kommer vara mindre undervisningsgrupper än vanligt och högre lärartäthet, förklarar Kent Stening.

– Vi arbetar ju inte bara utifrån ett medicinskt perspektiv, utan vi har ett sammanhang där sjuksköterskor jobbar i team, på lika villkor med annan vårdpersonal och dessutom är man ofta arbetsledare, berättar Kent Stening, universitetslektor på institutionen för hälso- och vårdvetenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.