Prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria, hälsar på alla människor som tagit sig til Solliden på söndagen för att fira kronprinsessan på födelsedagen Foto: Mikael Fritzon/TT

Många firade kronprinsessan Victoria på Solliden

Uppdaterad
Publicerad

I dag fyller kronprinsessan 42 år och hon firas i vanlig ordning på Öland. Solen skiner som sig bör på solens och vindarnas ö när besökarna släpps in på Solliden till tonerna av folkmusik.

Annina Siedentop från Hannover är på semester i Småland och har kommit hit över dagen. Det är första gången hon besöker Victoriadagen.

– Hon är en väldigt fin människa. Hon är omtyckt i Tyskland, säger hon om kronprinsessan.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Niklas Larsson från Osby är här för elfte gången och Solveig Aplander Rosencrantz från Helsingborg är här för femte gången.

– Det är ju så roligt att träffa kronprinsessan och kungen och drottningen och prins Daniel, så det kan man gärna vänta någon timme varje år på, säger Niklas Larsson.

– Jag tycker att kronprinsessan är en helt fantastisk kvinna, och ett fint föredöme för alla, säger Solveig Aplander Rosencrantz.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Hon har med sig en bild på Victoria som hon tog när hon var på besök i Helsingborg i januari, som hon ska lämna över tillsammans med lite gula rosor.

– Det är många människor som träffas här varje år, så det är väldigt roligt, säger Niklas Larsson.

”Jag är ett stort fan”

Christian Moser och Verena Körbler från Österrike är här för andra gången. De har med sig ett konstverk i form av en bok samt en bild från sist de var här.

– Jag är ett stort fan av kronprinsessan, hon är så vacker och jag tycker väldigt mycket om henne, säger Verena Körbler.

Firat här i 40 år

Victoriadagen på Öland fyller 40 år i år. Dagen har firats sedan 1979 då Victoria var två år gammal.

Kungen håller tal till sin dotter. Foto: Niclas Wimmergren/SVT

42-årsdagen firar kronprinsessan bland annat med en fest på Borgholms idrottsplats på Öland. Det är några stenkast från Sollidens slott som är kungafamiljens sommarbostad.

Delar ut stipendium

Kronprinsessan delar varje år ut ett pris till en eller flera idrottare som utfört en extra meriterande bedrift under året. Utmärkelsen hette tidigare Victoriastipendiet, men när pengarna försvann ur potten byttes namnet till Victoriapriset.

Årets pris går till skidskytten Hanna Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.