Många ville låna en svensk

Uppdaterad
Publicerad

På bibliotektet i Hultsfred har man under några veckor haft möjligheten att låna en svensk, som ett integrationsprojekt.

Den här första omgången, som har pågått under några veckor, är avslutad. Många har intresserat sig för projektet, bland andra Robert Andersson och Abdulah Aloid. Vi var med när de träffades hemma hos Abdulah Aloid.

– Vi dricker kaffe och pratar svenska, berättar han.

Dialogen är långsam

Dom dricker kaffe från Syrien. Dialogen är långsam. I det här fallet handlar det mest om just svenska språket.

Men på lånelapparna i biloteket i finns beskrivningar av olika intressen hos de Hultsfredsbor som bestämt sig för att bli utlånade.

Mötena kan handla om schack, film, politik eller religion. Vad som helst. Det viktigaste är mötet.

– För mig är det intressant att veta hur de haft det innan och vad de vill göra här i Sverige framöver. Men så är det ju ett socialt möte som vilket som helst. Det är roligt att träffa nya människor, säger Robert Andersson.

Nyinflyttade bestämmer mötesplatsen

Liknade projekt har gjorts i flera kommuner runt om i landet. I Hultsfreds kommun har man vänt på perspektivet och låter den inflyttade ta kontakt med en svensk för att bestämma var och när man skall träffas.

Projektet med att låna en svensk har varit lyckat, ett femtiotal möten har kommit till stånd och nu finns tankar om en förlängning av projektet.

Förbannad på integrationen

Idén kommer från Linda Åsgård som arbetar på kultur-och fritidsförvaltningen i Hultsfreds kommun.

– Jag var delvis förbannad på den här integrationen vi har jobbat med i 35 år. Alla krav som ställs på invandrare att de ska bli svenskar och hitta hem till svenskar. Det funkar ju inte, det är som en järnridå. Sen visste jag också att det finns massor av människor som vill träffa människor här, men man vet inte hur eller var. Då tyckte jag det här var en bra idé.

Blir det någon fortsättning?

– Vi jobbar på det. Men det är också många som redan bestämt nya träffar efter första mötet, så på sätt och vis fortlöper det ju redan, säger Linda Åsgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.