Foto: Johan Nilsson/TT

Mångmiljonkrav efter dom om tågvärdar

Publicerad

Fackförbundet Seko stämmer företaget Transdev på flera miljoner kronor efter att runt 300 tågvärdar på Öresundstågen nekats skadestånd för att inte ha fått den ob-ersättning de har rätt till.

I höstas avgjordes ett mål i Arbetsdomstolen där tågbolaget Transdev dömdes att betala skadestånd till två tågvärdar eftersom de inte fått ob-ersättning under den så kallad uppehållstiden, alltså tid då personalen väntar på att kliva på ett nytt tåg. Enligt Seko, som drev frågan, skulle målet fungera som pilotmål för övriga tågvärdar.

Inte följt överenskommelsen

Transdev stoppade ob-ersättningarna 2015, men ska ha betalat ut dem retroaktivt efter domen. Däremot har företaget inte betalat ut skadestånd till övriga tågvärdar, något som ingick i domen. Värdarna som vann fick 10 000 kronor var i skadestånd.

Därför väljer nu Seko att stämma Transdev och kräver att företaget betalar ett allmänt skadestånd på 20 000 kronor samt ob-ersättning på 50 000 kronor till runt 300 tågvärdar.

Transdev anser att grundfrågan är utagerad och reglerad och att man gjort det man skulle enligt höstens dom.

– Vi tolkar frågan om pilotfall olika. Därför behöver nu Arbetsdomstolen avgöra frågan om det ska bli aktuellt med allmänt skadestånd, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer