• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Flera hundra personer samlades på Larmtorget i Kalmar. Foto: Karin AhlgrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Manifestation i Kalmar mot de turkiska bombningarna i Syrien

Publicerad

– Det räcker inte att Sverige har fördömt Turkiets bombningar och invasion av norra Syrien. EU och FN måste gå samman för att stoppa bombningarna, säger Denja Eliassi från Kalmars kurdiska kulturförening.

Under en dryg timme manifesterade Denja Eliassi tillsammans med flera hundra personer på Larmtorget i Kalmar. Denja Elisassi är av kurdiskt ursprung och hon kände direkt när nyheten om att Turkiet inlett bombningar mot mål i norra Syrien att hon måste agera.

– Många av oss känner en så stor maktlöshet och det känns som om resten av världen sviker, för oavsett vad som är tanken bakom bombningarna så är det de civila som drabbas, säger hon.

Turkiet menar att den kurdiska styrkan YPG är terrorister och man har gått in i Syrien för att skapa en säkerhetszon längs med gränsen.

Manifestation även i Växjö

För att manifestera oron och åsikterna ordnades under lördagen en manifestation i centrala Kalmar.

Larmtorget fylldes ganska snabbt av människor med plakat och flaggor och med uppmaningar om att bombningarna och invasionen ska upphöra.

– Det känns absolut nödvändigt att visa att vi är emot det som sker. Många av oss som deltar mår väldigt dåligt och vi känner oss övergivna när vi vet att civilia människor skadas, och omvärlden inte agerar, säger Denja Eliassi.

En liknande manifestation ägde samtidigt rum i Växjö.

Selma Chweich, Shlir Chweich, Loren Chwich, Esrin Ahmed och Silvana Hanifa, från Växjö, var några av dem som manifesterade mot Turkiets bombningar i norra Syrien. Foto: Clary Kroon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer