Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Borefur är granne och sambo med markägaren i Flivik som arrenderar mark till stenbolaget scandinavian stone. Foto: William Frykfeldt/SVT

Markägaren i Flivik om bråket kring stenbrottet: ”Slöseri med pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år fick Scandinavian stone förnyat och utökat tillstånd att bryta sten i Flivik utanför Oskarshamn. Flera boende, som är rädda att företaget ska sänka grundvattennivåerna till ogynnsamma nivåer, har ställts sig emot täktens verksamhet. Det har skapat en konflikt i byn.

– Jag litar på den undersökning som har gjorts, säger markägarens sambo Mats Borefur.

Bergtäkten har funnits i Flivik i drygt 150 år. Här utvinner man bland annat granit och dekorsten, men även ballastprodukter från den reststen som blir över.

Företagets nuvarande kontrakt löper ut senare i år. Därför bestämde sig företaget för att ansöka om ett nytt tillstånd för drygt två år sedan. I ansökan bifogades en rapport om de möjliga miljökonsekvenser som verksamheten kan få. Bland annat finns en risk att brunnar kan sina eller ta in saltvatten.

Stenbrottet i Flivik

”Jag har full tillit”

Detta har startat ett uppror bland boende i byn, men markägaren tycker att uppståndelsen är överdriven.

– Vi kollade innan vad de har för koll på det här med grundvattnet. De har visat undersökningar och jag har sett de papprena. Jag har full tillit till vad de håller på med. Sedan kan allt hända givetvis, säger Mats Borefur.

Boende i Flivik rädda att brunnar sinar – överklagar domen 

Hyr ut mark till bolagen

Mats Borefurs sambo äger mark i Flivik. Bland annat arrenderar paret mark till Scandinavian stone. Mats Borefur hävdar själv att inkomsterna från arrenderingen inte kommer resultera i nämnvärt högre inkomster för honom och hans sambo.

– Det beror på efterfrågan och hur mycket de säljer, så det kommer inte ha någon speciell inverkan. Det positiva för markägarna är egentligen att det blir kontinuitet, säger Mats Borefur.

Men markavtalet med företaget är viktigt för familjens gård, berättar Mats Borefur.

– Det finns inget skogsbruk att återgå till här. Kustskogen är inte så värdefull.

Har blivit en konflikt

Frågan om bergtäktens framtid har i och med vattenfrågan blivit så infekterad att invånarna nu har tagit den vidare till mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

– Jag tycker att det är slöseri med pengar. Det är dumheter, men jag hoppas på ett snabbt beslut i hovrätten så att det kan bli frid och fröjd igen, säger Mats Borefur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenbrottet i Flivik

Mer i ämnet