Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter sportlovsveckan har region Kalmar sett en markant ökning i både antalet bokade egentester för covid-19 – och i andelen positiva i nästan samtliga åldersgrupper. Foto: TT/SVT

Markant ökning av positiva tester i Kalmar län efter sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på coronatester i Kalmar län har ökat rejält veckan efter sportlovsveckan. Andelen positiva provsvar har också skjutit i höjden i nästan alla åldersgrupper, men tydligast är ökningen bland barn och vuxna mellan 30-49 år.

– Vi ser en tydlig ökning i den typiska föräldrar-åldersgruppen, säger Andreas Delphin, testsamordnare i region Kalmar till SVT.

Redan på torsdagsmorgonen, med fyra dagar kvar av veckan, var 46 procent av kapaciteten för egentester för covid-19 i region Kalmar uppbokad. Det kan jämföras med snittet för föregående veckor, då man kommit upp i samma kapacitet, omkring 45 procent, under en hel vecka.

– Det är en solklar ökning, betydligt fler har provtagit sig den här veckan, säger Andreas Delphin.

”Hänt något i de åldersgrupperna”

Om det främst är en effekt av en ökad smittspridning efter sportlovsledigheten och/eller rekommendationer att testa sig efter resor på sportlovet går inte att säga i nuläget. Men tydligt är att också andelen positiva testsvar ökar i nästan alla åldersgrupper – men mest i de två åldersgrupper som normalt sett brukar fira sportlov; barn 0-19 år och vuxna åldersgruppen 30-49 år.

– Att just de två grupperna ökar på samma sätt skulle man kunna dra någon parallell att det hänt något där som inte hänt med de andra åldergrupperna, säger Andreas Delphin.

Inte samma utveckling i Kronoberg – hittills

I region Kronoberg har man däremot inte märkt någon ”sportlovseffekt” i teststatistiken hittills denna vecka. Men smittskyddsläkaren i region Kronoberg, Christian Blomkvist säger att det ännu är tidigt att dra några slutsatser eftersom inte hela veckan gått.

”Totalt sett ingen säker ökning i antalet tester jämfört med v 8 hittills (mån-ons). Möjligen att åldersgruppen 10-14 år provtagits lite mer men andelen positiva är inte högre. Dock återigen väldigt osäkert pga små siffror och inte en hel vecka” skriver han i ett mejl till SVT.

Pågår omfattande smittspridning

I region Kalmar har smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin dagliga avstämningar med testsamordnaren för att se tendenser i testningen.

– Från vår gemensamma inställningspunkt så pågår en omfattande smittspridning och det är givetvis en bidragande faktor till siffrorna, säger Andreas Delphin, testsamordnare region Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet