Norrbotten har de minsta inkomstklyftorna i landet. I Stockholm är de ekonomiska klyftorna störst. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Markaryd har landets största lönegap

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna i Markaryds kommun tjänade i snitt drygt 190.000 kronor under 2016. Det är nästan 100.000 kronor lägre än männen, och landets största procentuella lönegap mellan könen.

I Markaryd tjänade kvinnor i genomsnitt 191.608 kronor i sammanräknad förvärvsinkomst under 2016, jämfört med 291.211 kronor för männen. Skillnaden på 66 procent är den största i landet räknat i procent, visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

På riksnivå tjänade kvinnor i genomsnitt 240.000 kronor, vilket är 76 procent av männens snittinkomst på 315.000 kronor.

Markaryd en industrikommun

Bengt Germundsson (KD) är kommunalråd i Markaryd. Han betonar att hans ansvar är de kommunala lönerna och att de är jämförelsevis höga. Att kvinnor i Markaryd bara tjänar 66 procent av männens löner förklarar han med att Markaryd är en industrikommun.

– Generellt sett är det så att den privata sektorn har ett högre löneläge  -som jag förstår det-  än vad den kommunala har. Och det är fler män än kvinnor som arbetar inom industrin.

– Och jag skulle inte säga att jag tycker det är tråkigt att vi har en stark privat sektor, för det är där som resurserna skapas så att jag över huvud taget får några skatter att fördela till vård, skola och omsorg.

Familjebildning största orsak

Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), pekar menar att familjebildning och den så kallade barneffekten står för nästan två tredjedelar av inkomstskillnaderna.

– Kvinnor får en rejäl inkomstminskning när de får barn, hamnar på en helt annan nivå och kommer aldrig ikapp männen. Så länge kvinnor tar mycket mer familjeansvar, det vill säga är hemma mer med barn, har vi de här skillnaderna, säger Erica Lindahl till Nyhetsbyrån Siren.

Hela Kronoberg under rikssnittet

Samtliga åtta kommuner i Kronobergs län ligger under rikssnittet vad gäller kvinnors inkomst som andel av männens.

Störst skillnad i kronor i landet hade Danderyds kommun, där kvinnorna hade 140.000 kronor lägre medianinkomst än männen under 2016.

Kvinnors inkomst som andel av männens per kommun år 2016

Kronobergs län

Markaryd 65,8 %

Uppvidinge 69,7 %

Ljungby 71 %

Älmhult 72 %

Tingsryd 72 %

Alvesta 73 %

Lessebo 74 %

Växjö 75 %

Kalmar län

Hultsfred 69,7 %

Emmaboda 71 %

Oskarshamn 71 %

Mönsterås 71 %

Nybro 73 %

Vimmerby 73 %

Kalmar 76 %

Torsås 77 %

Mörbylånga 77 %

Borgholm 82 %

Riket 76 %

Statistiken från SCB inkluderar personer från 20 år som varit folkbokförda i Sverige den 1 januari och 21 december 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.