Bengt Germundsson (KD), kommunalråd i Markaryd, är inte förvånad över kommunens höga ranking. Foto: SVT

Markaryd har Smålands bästa företagsklimat

Publicerad

Markaryds kommun kommer på plats 16 av Sveriges 290 kommuner när Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter deras företagsklimat. Tvåa i Kalmar och Kronobergs län är Mönsterås på plats 40.

– Det handlar om ett långt och ihärdigt arbete vi gör tillsammans, det här är frukten av ett nära och förtroendefullt arbete mellan kommunen, kommunala företrädare och de duktiga företagare vi har lokalt, säger Bengt Germundsson (KD), kommunalråd i Markaryds kommun.

Varje år rankar organisationen Svenskt Näringsliv landets kommuner efter hur gynnsamt det anses vara att starta ett företag i kommunen. Undersökningen baseras delvis på enkätsvar från företag i landet och delvis på statistik från bland andra Statistiska centralbyrån, SCB.

Markaryd kommer långt före resterande kommuner i Kalmar och Kronobergs län, men Bengt Germundsson (KD) är inte förvånad över den höga placeringen.

– Vi har befunnit oss bland de bästa trettio de senaste 12-15 åren, så det handlar inte om enskilda saker man gör under ett enskilt år utan om långsiktigt arbete, säger han.

Skapar attraktivitet

En viktig del i arbetet bakom resultatet är att skapa ett attraktivt Markaryd, både för företagare och för invånare.

– Om vi kan bygga attraktivitet är vi bättre på att locka personal som är bra både för kommunen och för företagen, det är en win-win-situation, säger han och fortsätter:

– Just nu håller vi exempelvis på att bygga ett gemensamhetscenter där bland annat Linnéuniversitetet och Nobelstiftelsen är med, men det kan också vara mindre saker för att göra kommunen attraktiv.

Långt före grannkommunerna

Markaryds kommun kommer långt före resterande kommuner i Kalmar och Kronobergs län i rankingen. Grannkommunen Ljungby, som är trea i området, kommer på plats 59.

– Jag har svårt att bedöma hur man arbetar i andra kommuner. Här har vi haft fokus på näringslivet, för det är där resurser skapas som senare kan gå till välfärd och skola. Har man inte förutsättningar för att det lokala näringslivet ska växa får man inte dessa resurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.