Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Markarydmordet: ”Har inte rört någon person” Foto: SVT/Arkiv

Markarydmordet: ”Har inte rört någon person”

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagen fortsatte förhören med den mordmisstänkte mannen som ska ha kört den stulna bilen genom Sverige och ut ur landet. Mannen nekar till alla anklagelserna men medger att han kört bilen och försökt ta ut pengar från 70-åringens bankkort i Stockholm.

Den tilltalade 49-åringen som kört 70-åringens bil hela tiden, från att den blev stulen i Markaryd och tills den försvann i Polen, nekar till alla anklagelserna.

Han förnekar inblandning i stölden av registreringsskyltar och bilen. Han ska inte heller ha misshandlat, bundit eller lämnat någon person i skogen. ”Jag har inte rört någon person”, svarar han på åklagarens direkta fråga om han misshandlat 70-åringen.

Mannen skyller på hans medresenär och hävdar att denne kom körande i 70-åringens bil i centrala Markaryd.

”Minns inte”

Genomgående i förhören är mannens svar på åklagarens nyckelfrågor med ”jag minns inte” eller ”jag minns inte sådana nyanser”. Men han ger gärna vaga svar och långa utläggningar om hemlandet och annat irrelevant för själva utfrågningen.

Domaren har vid flera tillfällen tappat tålamodet och bett mannen att hålla sig till ämnet och svara konkret på ”Ja” eller ”Nej” frågor.

Missnöjd och irriterad

Den tilltalade hävdar att han känner sig begränsad av kravet på konkreta svar och ger inte så mycket för det svenska rättssystemet och polisens arbete. Han blir lätt irriterad men håller sig lugn under åklagarens förhör.

När bevis läggs fram väljer han att inte kommentera. Till exempel när åklagare visar sms-texter om hans planer på att sälja en Volvo XC90 i Polen, samma modell som 70-åringens bil.

Rättegången är planerad att pågå i drygt två veckor till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnen 70-åring i Markaryd

Mer i ämnet