Foto: SVT

Markarydsbor uppmanas DNA-märka sina prylar

Uppdaterad
Publicerad

För att öka tryggheten vill Markaryds kommun att invånarna DNA-märker sina värdesaker. Kampanjens syfte är att få ner antalet bostadsinbrott i kommunen.

Trots att antalet bostadsinbrott i Markaryds kommun inte ligger högre än riksgenomsnittet så satsar kommunen nu på en informationskampanj där de vill få invånarna att DNA-märka sina ägodelar.

Kommunen vill på det här sättet minska brottsligheten – dels genom att det är avskräckande med dekaler på dörrar och fönster med information om att saker är märkta, dels genom att det är lättare att identifiera vems sakerna är om de har blivit stulna och sedan hittats.

Otrygga invånare

Ola Eknor är utvecklingsledare på Markaryds kommun, och han hoppas att satsningen ska göra att kommuninvånarna känner sig tryggare.

– När vi har frågat människor i kommunen vad som är viktigast för dem så är det trygghet. Den upplevda otryggheten i Markaryd är ganska stor. Men på det här sättet hoppas vi att kunna göra kommunen till en ännu tryggare kommun, säger han.

Ola Eknor, utvecklingsledare på Markaryds kommun. Foto: SVT

Får stöd av polisen

Kommunen får stöd av polisen i den här satsningen som de tycker är ett bra initiativ.

– Vår roll i det här är att berätta för människor om vilken vinst det innebär att göra så här, om vilken chans det faktiskt ger för att få tillbaka sina stulna ägodelar, säger Hans Sjöberg, kommunpolis i Ljungby och Markaryd.

Kommunens kampanj pågår från och med nu och sedan 2018 ut.

Så här fungerar märk-DNA

Märk-DNA är en lösning som består mest av vatten.

Lösningen är mycket svår att tvätta eller slipa bort.

Lösningen har inget med kroppsligt DNA att göra, utan är en unik lösning.

Användaren penslar lite av lösningen på sina värdesaker.

Användaren registrerar sina personuppgifter i en internationell databas.

Polisen använder en UV-lampa för att märkningen ska synas och sedan kunna matchas mot databasen.

Vid ägarbyte av saker som är DNA-märkta är det viktigt att den nya ägaren registrerar sina uppgifter i databasen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.