Den 70-årige mannen hittades död i skogen utanför Markaryd. Två män dömdes till livstid i tingsrätten – men friades sedan helt av hovrätten. Foto: TT

Friades från Markarydsmordet – har fortfarande inte tagit del av Hovrättens dom

Publicerad

När hovrätten ändrade tingsrättens livstidsdom och friade båda männen helt väckte det mycket uppmärksamhet. Experter ansåg att männen nu skulle kunna begära skadestånd. Den frågan hänger fortfarande i luften – då männen fortfarande inte gått att nå.

Männen dömdes till livstids fängelse för mord på 70-åringen i Markaryd av Växjö tingsrätt. Domen överklagades till Göta hovrätt som friade männen helt – och beslutade att sätta dem på fri fot den 4 november. Då hade männen suttit häktade i tio respektive fjorton månader.

Frågan väcktes då om den långa processen skulle leda till skadeståndsanspåk – om det blev en friande dom.

– Männen har ju varit frihetsberövade i många månader och en friande dom ger dem möjlighet att göra anspråk på ersättning, sa rättsexperten Sven-Erik Alhem till SVT då.

Spårlöst försvunnen

Tre veckor senare kom hovrättens friande dom – men männen hade då redan hunnit lämna Sverige. Mannen som har suttit häktad längst, 14 månader, har fortfarande inte gått att nå.

– Min klient försvann så fort han släpptes och jag har inte kunnat nå honom sedan dess. Jag har bett den ukrainska ambassaden om hjälp, men hittills har jag inte fått något svar om var han finns, säger Torgny Dahlberg, försvarsadvokat.

Mannen har därmed inte fått ta del av hovrättens friande dom – och det är oklart om denne fått information om möjlighet till ersättning. För att en sådan process ska starta krävs att männen själva ger klartecken, menar försvarsadvokaten Torgny Dahlberg.

– Jag kan inte göra annat än att vänta och påminna ambassaden att leta efter min klient, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hovrättsrådet Martin Andersson förklarade direkt efter domen varför man valde att fria de båda männen. Foto: SVT

”Inga kommentarer”

Mannen som satt häktad i tio månader försvann även han spårlöst efter hovrättens beslut. Hans försvarsadvokat är dock mer fåordig kring vad som händer nu.

Har du kunnat nå din klient och berätta om domen?

– Jag vill inte ge några kommentarer, säger Tommy Nilsson, försvarsadvokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markarydsfallet

Mer i ämnet