En jublande glad Martin Moses från Växjö efter segern i Årets kock. Foto: Samuel Unéus

Martin från Växjö vann Årets kock

Uppdaterad
Publicerad

Martin Moses från Växjö vann under fredagen Årets kock och är nu Sverigemästare i professionell matlagning 2019.

Finalen av Årets kock har pågått i två dagar i Annexet i Stockholm. På torsdagen blev de totalt åtta finalisterna till fyra kvarvarande. I dag tävlade Martin Moses, verksam på SK Mat & Människor i Göteborg, mot kockarna Ola Wallin, Alexander Sjögren och Daniel Müllern – och tog hem segern.

– Det känns helt fantastiskt. Äntligen! Min filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat idag. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, det har varit en lång resa, säger Marin Moses.

Bedömdes hur de öppnade ostron

Den sista finaldagen har bestått av flera moment för kockarna. De har bland annat fått i uppgift att servera juryn tolv stycken kalla ostron i sina skal med tillbehör som de själva fått utforma utifrån ett antal råvaror.

Kockfinalisterna har även fått servera en rätt med potatis som huvudråvara tillsammans med vaktel, och har blivit bedömda i hur de öppnat ostron.

Som pris får Martin Moses Gastronomiska Akademiens mejerimedalj och 250 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.