Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Veterinär Sascha Enders ger en av Skälby 4H-gårds kaniner en spruta mot kaninpesten, med hjälp av Sara Lundgren. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Här massvaccineras 4H-gårdens kaniner mot kaninpest

Publicerad

Trycket från kaninägare att vaccinera sina kaniner mot kaninpest är nu högt, vittnar veterinären Sascha Enders i Kalmar. Under torsdagen vaccinerade han 15 av Skälby 4H-gårds kaniner mot den fruktade smittan.

Vaccin är egentligen det enda möjliga sättet att skydda kaniner från att få kaninpest, som allt som oftast leder till döden för den kanin som smittas.

Normalt brukar vaccination ske på försommaren, men eftersom man nu upptäckt ett utbrott bland vilda kaniner i Kalmar har Sascha Enders fått rycka in akut.

– Det är många som ringer just nu. Folk har nog blivit lite oroliga tror jag, säger han.

Minskad population kommer att synas

Kalmar har en ovanligt stor population av vilda kaniner, vilket också kan påverka att utbrottet syns så tydligt här. Och sannolikt kommer allmänheten märka av en visuell minskning i antalet kaniner ute, säger Sascha Enders:

– Troligtvis är det så. Många kommer att dö. Sen finns det många vildkaniner, så det är svårt att säga hur mycket det syns. Men vet man hur många man brukar se i vanliga fall så brukar man uppleva det som mindre.

Kaninägare kan själva skydda sig genom att vaccinera sin kanin och att se till att tamkaniner inte har någon kontakt med vildkaniner genom att exempelvis hålla dem inomhus, eller stängsla in dem ordentligt vid utevistelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet