”Jag kan förstå desperationen”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler patienter åker utomlands för att få den rehabilitering de behöver.

Bara en av fyra hjärnskadade får den rehabilitering som de behöver, det berättade vi i måndags. Det gör att allt fler åker utomlands för att gå hjälp och det upprör Per-Erik Nilsson i Lessebo, som jobbar för hjärnskadeorganisationen, Hjärnkraft.

– En sådan ojämnlikhet kan jag inte fatta att vi ska acceptera. Det ska inte vara plånbokens tjocklek som avgör hur mycket rehabilitering du får, säger Per-Erik Nilsson

I måndags berättade vi att om en rapport från Hjärnkraft, där hjärnskadade och deras anhöriga för första gången fått berätta om rehabiliteringen. Undersökningen visar att det bara är en av fyra som har fått en rehabilitering som helt uppfyller deras behov.

När vården inte räcker i Sverige åker patienter utomlands för att få mer rehabilitering. Patric Helmfrid fick en svår hjärnskada efter en trafikolycka när han var 20 år, och han har åkt till en privat klinik i Spanien tio gånger för att träna.

– Det ger resultat. Det går mycket bättre för mig när jag ska gå, säger han.

Problemet är att patienterna själva måste bekosta rehabiliteringen utomlands. Det brukar röra sig om 100 000 kronor per period. Patienterna kan sedan ansöka om att få pengar från Försäkringskassan i efterhand, men de vet aldrig om de får tillbaka pengarna.

Och det tycker Per-Erik Nilsson, som själv har genomgått rehabilitering efter en hjärntumör är fel.

– Jag kan förstå desperationen att den som har möjlighet till det här gör det när de inte får hjälp i Sverige, men jag kan inte tycka att det är rätt, säger Per-Erik Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.