Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbildningsminister Mats Persson (L) reagerar kraftigt på att en forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö fått sitt kontor vandaliserat. Foto: Mickan Palmqvist/TT

Mats Persson (L) ryter ifrån efter vandaliseringen på LNU: ”Avskyvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Mats Persson (L) reagerar starkt på att mellanösternforskaren Anders Perssons kontor vandaliserats. Bland annat hade någon klottrat orden ”Blod på dina händer”.

– Avskyvärt, säger ministern till SVT Nyheter Småland.

Det var när forskaren Anders Persson på Linnéuniversitetet i Växjö kom till sitt kontor på måndagen som han upptäckte vandalismen. Bland annat fanns blodbesudlade kläder upptejpade på kontorsdörren och textrader om att forskaren sprider israelisk propaganda och har blod på sina händer.

– Det är en forskare som har folkbildat oss alla som svarat på frågor om Israel-Palestina konflikten och som här nu anklagas för olika hemskheter. Det är bedrövligt, säger Mats Persson (L).

I ett inlägg på X skriver ministern om händelsen. ”Detta är oförsvarbart! En forskare som delar sin kunskap om en viktig fråga får inte tystas.”

– Det kändes viktigt för mig att visa mitt stöd för alla de akademiker, säger Mats Persson (L).

Demonstrationer vid flera universitet

På flera platser i landet protesterar studenter mot Israels krigsföring i Gaza. På Linnéuniversitetet har det sedan en dryg vecka tillbaka rest ett tältläger på området och demonstranterna har krävt ett ställningstagande från Linnéuniversitetet.

Linnéuniversitetet ingår i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) som har släppt ett gemensamt uttalande där det står att de ”inte har uppdrag eller mandat att driva utrikespolitiska frågor”.

I klippet berättar ministern varför han tycker att vandaliseringen är allvarlig och riktar också en uppmaning till demonstranterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.