Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Myntet som Max Holm hittade mitt på storgatan i Växjö var från 1200-talets Tyskland. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Max, 10 år, tar kamp mot myndigheterna – prövar myntvärdet i domstol

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick tioårige Max ett personligt tack av landshövdingen för hans myntfynd från 1200-talet. Privata myntsamlare har erbjudit Max stora summor men Max fick bara en ersättning på 1000 kronor när han, som man ska, lämnade in myntet till länsstyrelsen. Detta har nu fått honom att ta strid för myntvärdet i en domstol.

Tioårige myntsamlaren Max fynd i Växjö har skapat starka känslor. Till en början var det glädje, när myntet visade sig vara 800 år gammalt och Max enligt familjen blev erbjuden tiotusentals kronor av privata myntsamlare.

Myntvärdet ”en besvikelse”

Men Max gjorde vad lagen kräver, han lämnade in myntet till Länsstyrelsen. Och efter det vände glädjen till besvikelse, efter en värdering av internationella experter beslutade Riksantikvarieämbetet om en ersättning på 1000 kronor.

– Det var en besvikelse, han blev jätteledsen när beslutet kom, berättar mamma Sofie Holm.

Det är sedan tidigare bestämt att myntet ska hamna på myntkabinettet på Smålands museum. Med anledning av fyndet har landshövding Ingrid Burman bjudit Max ett möte på Residenset i dag. Med följer hans mamma och tvillingbror.

– Jättekul, de är supertaggade. Max kan inte fatta att det har blivit en så stor grej.

Sofie Holm och sönerna Noa och Max samt landshövding Ingrid Burman. Foto: SVT

Max överklagar

Men samtidigt som Max skakar hand med landshövdingen, har han valt att ta strid mot myndigheterna. En överklagan och väntar på att behandlas på förvaltningsrätten i Stockholm. En domare ska ta beslut om myntets värdering var korrekt utförd.

– Överklagan är helt för Max skull, han ville det. Han kan inte förstå att man får mindre pengar när man följer lagen, säger Sofie Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer