Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ola Sennerfjord är Kalmar kommuns projektledare för arbetet med att återskapa delar av Ljungbyån. Att få se havsöring simma i ån är något han ser fram emot. Foto: Niclas Wimmerberg

Stenblock och grus ska locka fler havsöringar att leka

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av grus, halvstora stenar och riktiga stenbumlingar håller vattenmiljön i Ljungbyån på att återställas.
– Nu hoppas vi på mängder av fisk som vill leka här, säger Ola Sennerfjord, projektsamordnare i Kalmar kommun.

Det handlar om en sträcka på 400 meter av Ljungbyån, intill Kölby damm i Kalmar kommun. Tidigare var ån rensad från naturliga stenbumlingar och lekplatser för fiskar. Men snart ska den vara en fin plats för fiskar av alla sorter.

– Det är klart att allra mest hoppas vi ju på havsöringen, säger Ola Sennerfjord.

– Vi jobbar för att återskapa en naturlig miljö. Det gör vi genom att sätta ut grus, stenar och riktigt stora stenar i vattnet så att de olika fiskarna ska hitta bra miljöer och komma tillbaka hit, säger han.

Klart i höst

Just nu rinner vattnet ganska stilla där Ola och de andra jobbar. Vattennivåerna är låga efter sommaren. Mitt i ån står en stor grävskopa parkerad. I den sitter Tommy Ganeholt. Med hjälp av skopan flyttar han ut stora stenblock i ån.

– För ett år sedan när jag började med det här, var jag inte så insatt. Men det har blivit väldigt intressant och ska bli väldigt kul att få se hur det utvecklar sig med fiskar här, säger han.

Projektet med att återskapa de naturliga lekplatserna i Ljungbyån är ett samarbete mellan markägare, vattenrådet, fiskevårdsområdet och Kalmar kommun. i höst kommer arbetet att vara klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer