Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medborgarna på Öland firade invigningen av badhyttorna med glass och ett dopp i det kalla blurret. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Här invigs de nya badhytterna i Färjestaden

Publicerad

Under onsdagen invigdes de nya badhytterna i Färjestadens hamn på Öland. Det hela började med ett medborgarförslag från invånarna i Mörbylånga kommun.

Bygget av badhytterna och en ny badbrygga är resultatet av ett medborgarförslag och en del av Mörbylångas projekt ”Snyggt och tryggt”. Projektet inspirerades av den amerikanska teorin ”Broken windows”, som innebär att synliga tecken på brott, det vill säga klotter och oordning i området, uppmuntrar till ytterligare brottslighet.

– Vi ville inte ha namnet ”Broken windows” som arbetsnamn, utan vi har döpt om det till ”Snyggt och tryggt”. Vi tänker att tryggheten kommer med att man har det trivsamt och snyggt i sitt område. Badhytterna är en del av att göra området mer trivsamt, säger Linn Bergsten Ahrens.

Se mer från invigningen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.