Medelåldern på Kalmar läns covidpatienter har sjunkit med tio år

Publicerad

Under den pressträff som region Kalmar län höll under onsdagen beskrevs läget som bekymmersamt. Antal bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka i länet och det är nu är den brittiska virusvarianten som totaldominerar. Men det fanns också en tydlig ljusglimt – effekterna av vaccineringen syns nu tydligt på länets sjukhus.

– Vi ser en väldigt tydlig effekt av vaccinationen. Våra äldre på sjukhus har minskat påtagligt, vilket är glädjande, säger Johan Rosenqvist, sjukvårdsdirektör på region Kalmar län. 

Medelålder på 58 år 

Belastningen på sjukhusen i Kalmar län är fortfarande hög och den har legat på samma höga nivå sedan i november förra året. Men snittåldern för de inlagda covidpatienterna, både på intensiven och vanliga avdelningar, är nu 58 år. Det betyder att medelåldern har minskat med omkring 10 år jämfört med hur det såg ut innan jul. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Man kan fundera över hur situationen hade sett ut om vi inte hade kommit så långt i vaccinationsarbetet som vi har gjort. 

I klippet berättar sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist mer om vilka åldersgrupper av cornapatienter som nu ligger på sjukhus. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet