Pernilla Tornéus (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Växjö kommun: ”Lönetillägget var kanske inte tillräckligt”

Publicerad

I fjol beslutade Växjö kommun att locka fler behöriga lärare till landsbygden genom ett lönetillägg. Ett år senare konstaterar Pernilla Tornéus (M) i utbildningsnämnden att 3 000 kronor extra i månaden kanske inte var tillräckligt för att få det resultat man hoppats på.

Hittills har 20 nya behöriga lärare tagit del av lönetillägget, men på skolorna Braås och Lammhult har det varit till föga nytta. Där menar rektorerna att tillägget inte täcker mycket mer än pendlingskostnaderna, och de får medhåll av Pernilla Tornéus (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö.

– Man kanske skulle behöva höja det lite eftersom det kostar både pengar och tid att pendla. Det var kanske inte tillräckligt och vi får titta på om det behöver höjas, säger hon.

Växjö

Fler faktorer spelar in

Samtidigt tror Pernilla Tornéus (M) att det kan behövas mer än ett lönetillägg för att få fler lärare med behörighet till landsbygden.

– Man måste titta även på arbetsmiljö, ledarskap på skolan och lärarsituationen i helhet. Läraryrket ska bli mer attraktivt och få tillbaka den status det en gång hade. Vi ska sträva efter en likvärdig skola i hela kommunen och då måste vi hitta olika lösningar, säger hon.

Vidareutbildningarna behöver bli fler

Förutom att locka nyutexaminerade lärare till skolorna vill kommunen få tillbaka behöriga lärare som av olika anledningar lämnat yrket, genom att öka sin attraktion som arbetsgivare och bland annat erbjuda särskilda utvecklingsbidrag.

Kommunen gör också satsningar på att vidareutbilda de lärare som bara saknar några få poäng i något ämne för att bli behöriga.

– Vi har en del vidareutbildningar som vi betalar för lärare, men de behöver bli fler. Vi måste vara bättre på att stötta och hjälpa till så att de fullföljer utbildningen, säger Pernilla Tornéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet