Ett spektakulärt ljussken lyste upp himlen över stora delar av Sverige på fredagskvällen. Lars Hermansson vid Uppsala amatörastronomer berättar att boliden fångats på bild av en kamera som tillhör observatoriet i Uppsala. Foto: Svenska Meteornätverket / Uppsala Universitet

”Meteoritregn över Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Många har hört av sig till myndigheter och skrivit i sociala medier om ett ljusfenomen på himlen. Ett vittne menar att det slagit ned utanför naturreservatet i Vickleby, Mörbylånga kommun, på Öland.

Både SOS-Alarm och sjö- och flygräddningen har under kvällen fått många samtal från människor som sett ett ljusfenomen på himlen.

– Det är många som ringer som har sett något på himlen. Det verkar vara något slags meteoritregn över Sverige, säger en anställd på SOS Alarm till SVT Nyheter Småland

”Eldklot”

En av personerna som hört av sig till SOS Alarm har uppgett att en ”meteoritbit slagit ned i Vickleby naturreservat”.

Anders Palmgren är brandinspektör på räddningstjänsten på Öland och berättar för SVT Nyheter Såland att han talat med vittnet som menar att han sett en meteorit slå ned i ett skogsbryn utanför naturreservatet i Vickleby.

– Han berättade att han på en höjd på ungefär på 20 meter över hans bil sett ett eldklot, som han uppskattade var 30 centimeter i diameter med en eldkvast efter sig på ungefär två meter. Han såg hur det slog ned i skogsdungen. Det var väldigt mycket eld. Men när jag kom till platsen såg det lugnt ut, och ingen annan har anmält brand eller rök, säger Anders Palmgren.

”Största jag sett”

I sociala medier skrivs det flitigt om kvällens ljusfenomen, och det är många som sett det. SVT har fått rapporter från personer i Uppsala och Stockholm län som sett fenomenet, men tydligast verkar det ändå ha synts i Kalmar län.

– Jag var ute och promenerade. Då kom det som en komet, det var det största jag sett. Stjärnfall har man ju sett innan men det här var något helt annat. Det var ett stort gult klot med en svans och det var orange runt, man såg nästan att det brann. Men det var helt tyst, säger Agneta Gustavsson till SVT Nyheter Småland.

Enligt aftonbladet.se har fenomenet även setts från Gävletrakten och från Örnsköldsvik. Peter Linde, docent i astronomi, menar att det skulle kunna röra sig om en bolid som kommit in i atmosfären.

– Det är en stor och mycket ljusstark meteor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer