Mia kollapsade av stress – läkarna trodde det var stroke

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler blir sjuka av stress på jobbet och vanligast är det bland kvinnor. För Mia Erlandsson från Oskarshamn tog det en dag stopp och hon kraschade in i väggen.

I januari 2013 fick Mia Erlandsson åka in till akuten i Oskarshamn. Hon kände ett tryck över bröstet och fick ingen luft. Hennes vänstersida domnade bort och allting snurrade.

– När vi kom in till akuten trillade jag ihop och när de tog i mig låg jag bara och skakade, säger hon.

Bromsade inte i tid

Läkarna trodde att Mia hade fått en stroke. Men kollapsen visade sig vara ett resultat av långvarig stress. Innan smällen fanns det flera varningstecken, men Mia stannade aldrig upp och lyssnade på kroppen.

– Jag fick sämre minne, var ofta ilsken och kände mig jagad. Jag var ständigt trött men kunde inte sova och en dag när jag körde bil fick jag en total blackout.

Efter kollapsen blev Mia sjukskriven och tillsagd att ta det lugnt. 

– För första gången i mitt liv tvingades jag att stanna upp. Då kom alla panikångestattackerna och jag trodde att jag skulle dö varje dag.

Kvinnor extra utsatta

Mia är långt ifrån ensam om att bli sjuk av för mycket stress. Utbrändhet på grund av stress och psykisk påfrestning på jobbet blir allt vanligare, och kvinnor drabbas i större utsträckning än män. Mellan 2010 och 2014 kom 77 procent av anmälningarna från kvinnor, de flesta är mellan 35 och 54 år gamla, det visar siffror från Arbetsmiljöverket.

– Jag tror det är vanligt att många tänker ”det händer aldrig mig”. Man ska vara så duktig hela tiden. Jag ville alltid prestera på topp och vara den bästa mamman och bäst på jobbet, men så glömde jag bort mig själv, säger Mia.

Mia som är utbildad civilekonom valde att sadla om efter sjukskrivningen. I dag arbetar  hon med friskvård och mindfullness.

Hur mår du i dag?

– Jag är starkare än vad jag var innan smällen. Jag kan känna en äkta glädje och lätthet i kroppen, när jag ler och skrattar gör jag det med hela kroppen inte bara med utsidan.

Varningssignalerna

Stress påverkar många delar av kroppen och kan visa sig på olika sätt för olika personer. Tydliga tecken och varningssignaler kan vara en eller flera av följande saker:

– Du är trött på morgonen, även när du sovit länge och ostört flera nätter i rad

– Du har svårare att koncentrera dig

– Du får dåligt minne

– Du känner av ångest

– Du känner dig likgiltig för vad som händer omkring dig, nedstämd och orolig

– Du blir lätt irriterad och otålig över småsaker

– Du får ont i magen, spänningshuvudvärk eller hjärtklappning

– Du känner dig stel, spänd och får ont i kroppen

– Du känner dig uppgiven och trött, och undviker därför sociala kontakter

– Du har tappat lusten för sex

– Du får infektioner lättare och oftare

– Du känner det svårare att andas ordentligt

– Du upplever att tiden inte räcker till och höjer därför tempot ytterligare

– Du behöver alkohol, nikotin, koffein eller sömnmedel för att orka med vardagen, eller tar till fett, socker, alkohol eller nikotin som en tröst.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.