Det har nu blivit en 50-årig tradition att resa midsommarstången vid Voxtorps lekplats söder om Kalmar. Foto: Helmuth Petersson

Nu är de praktfulla midsommarstängerna på plats

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarafton restes majstångarna i många parker och hembygdsgårdar runtom i Kronobergs- och Kalmar län. SVT Nyheter Småland åkte bland annat till Hovmantorp i Lessebo kommun, där firandet hölls i hembygdsparken för tionde året i rad.

Isabella, William och Ebba från Hovmantorp tycker om att fira midsommar i hembygsparken, med musikunderhållning och dans.

– Det är jättekul för man träffar nya vänner här, säger William.

Lessebo
Isabella, William och Ebba fanns på plats i Hovmantorp tillsammans med familjen. Foto: Cecilia Ekströmer

Ellen Kragh, Gun Johansson, Ingvor Säterdal, Laila Johansson och Anita Karlsson bor på olika orter i södra Sverige men sammanstrålar varje midsommar i sina egensydda folkdräkter i Värends traditionella kulörer. För årets midsommarfirande föll valet på Hovmantorp.

– Men under åren har vi firat på Evedal , Hanö, Korrö, Ljungby, Bolmen och Angelstad och Öjaby. Men Hanö har nog varit bäst hittills. Vädret spelar ju in, men vi träffas oavsett, säger de.

Från vänster högst upp ser vi Laila Johansson, Anita Karlsson, Ellen Kragh, Gun Johansson och Ingvor Säterdal. De har sytt sina dräkter själva. Foto: Cecilia Ekströmer

50-årig tradition i Kalmar

Även i Voxtorp som ligger i de södra delarna av Kalmar kommun hade uppemot 250 personer samlats för att fira midsommar. Det är Gräsgärde intresseförening som såg till att stången restes på plats vid Voxtorps lekplats. Ett traditionsenligt firande som funnits under drygt 50 år.

– Jag är nöjd och stången blev jättefint dekorerad med olika blommor. Sedan är det så kul att det kommer mycket folk. Jag uppskattar verkligen att det är så många som ställer upp för att möjliggöra denna tradition, säger Eva Olsson som är medlem i Gräsgärde i intresseförening.

Medlemmar i Gräsgärde intresseförening hade fullt upp med att klä midsommarstången med både blommor och växter. Foto: Helmuth Petersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet