Shukri Omar har bott på Granitvägen i 2 år. Foto: SVT

Nu ska de asylsökande lämna Hultsfred

Publicerad

Hundratals asylsökande kommer tvingas flytta när Migrationsverket säger upp avtalet med Hultsfreds kommun. Fortfarande är det inte klart vart alla ska ta vägen.

Migrationsverket har hyrt lägenheter av Hultsfredsbostäder sedan 80-talet. Men 2020 blir sista året med lägenheter för asylsökande och mellan 400 och 500 asylsökande som bor i Hultsfred och Virserum kommer nu att behöva flytta.

– Jag är lite ledsen och besviken, säger Shukri Omar som har bott på Granitvägen i Hultsfred i två år, tillsammans med sina båda barn och sin yngsta syster. Hennes väg till Granitvägen och asylboendet gick från Somalia till Schweiz och Spanien innan hon och hennes familj hamnade i Hultsfred.

Det var tidigare i februari som Migrationsverket och Hultsfreds kommun undertecknade avtalet som innebär att 105 lägenheter i Stålhagen i Hultsfred och 45 lägenheter i Virserum successivt ska tömmas på asylsökande. Vid slutet på 2020 ska inte Migrationsverket ha några boendeplatser kvar i kommunen.

Trivs bra

– Vi har Migrationsverket nära, hälsovården nära och en arabisk butik, så jag tycker att vi bor jättebra här. Men det är inte så mycket vi kan göra åt beslutet, för regler är regler, säger hon.

Nerminka Dog bor i området, men en liten bit bort. Hon har jobbat åt Hultsfreds bostäder i fem år och känner många av de asylsökande.

– Det är många som är oroliga och lite ledsna, de vet ju inte riktigt vart de ska ta vägen, men det är ju inte vi som bestämmer, säger hon.

Oklart vart de ska ta vägen

Det är ännu inte klart vart de mellan 400 och 500 asylsökande som finns i Hultsfreds kommun ska ta vägen. De familjer som har skolbarn kommer att få vara kvar terminen ut så att inte barnens skolgång påverkas allt för mycket.

– Jag vet inte vart vi ska ta vägen, men har förstått att det förmodligen blir någonstans i södra Sverige i alla fall, säger Shukri Omar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.