Till höger på bilden är asylboendet vid Fagrabäcksrondellen i Växjö. Foto: TT/SVT

Sista tillfälliga asylboendet stänger

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre personer söker asyl i Sverige. Det har fått till följd att asylboenden avvecklas. Senast i sommar ska det sista tillfälliga asylboendet i region Syd vara avvecklat. Sista utflyttning beräknas bli den 31 juli.

På det tillfälliga asylboendet vid Fagrabäcksrondellen bor det i dag 323 personer. Den sista juli ska de boende antingen ha fått ett annat boende i Migrationsverkets regi eller fått ett beslut om att de ska återvända till sitt hemland.

– Det kommer sannolikt finnas individer som inte har fått något beslut alls från oss.

Växjö
Jennie Sörman, sektionschef Migrationsverket region syd. Foto: Privat

Och för dem måste vi hitta en annan anläggning i regionen, säger Jennie Sörman, sektionschef Migrationsverket region syd.

Hon berättar att de som får stanna och därmed behöver annat boende kommer erbjudas till exempel lägenheter eller korridorsrum.

Finns en oro

Hos några av de asylsökande på boendet finns en oro om hur de ska bo och vart de ska flytta i sommar. Ramin Kaamissi är en av de boende som funderar på vad som händer med honom och hans fru.

– Jag vet inte. Det beror på vilka lösningar Migrationsverket har för oss asylsökande som bor här, säger han.

Ramin Kaamissi förklarar att han hoppas få bo kvar i Växjö.

– Om Migrationsverket kan ge mig en lägenhet för mig och min fru, så gärna hä

Ramin Kaamissi, boende på asylboendet i Växjö. Foto: SVT

r, säger han.

Kraftigt minskad asylinvandring

I Sverige avvecklas nu totalt 58 boenden etappvis. Och nu, under första halvåret 2018, är det alltså Kronobergs läns tur. Anledningen till att asylboenden nu avvecklas, är den kraftigt minskade asylinvandringen till Sverige under det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet