Forskaren Therese Sallstedt provtar bakterier från Äspötunneln. Liknande organismer skulle kunna finnas på planeten Mars. Foto: Olof Peterson/SVT, NASA

Atlas över fossil visar hur utomjordiskt liv kan se ut

Uppdaterad
Publicerad

För att NASA ska kunna hitta liv på mars, skapar svenska forskare en ny atlas över bergets organismer. Bakterier från Äspötunneln utanför Oskarhamn kan ge viktiga ledtrådar.

NASA och den europeiska rymdorganisationen ESA planerar att skicka var sin sond mot mars nästa år. Båda har som mål att ta reda på om liv har existerat på mars. För att leta efter eventuellt utomjordiskt liv måste forskarna jämföra med spår av liv i liknande miljöer här på jorden.

En atlas över jämförbara fossil ska nu skapas, med svenska forskare i centrum.

Undersöker järnätande bakterier

Den 450 meter djupa Äspötunneln utanför Oskarshamn kan vara en jämförbar miljö, och SVT träffar forskarna från Naturhistoriska museet och Linnéuniversitetet när de är på plats för att ta prover på bakterier som lever på att konsumera järn.

– Potentiellt liv på mars kan se ut som det vi har tittat på här idag. Det är mikroorganismer som lever djupt i sprickor och bergrum, säger Magnus Ivarsson, forskare på Naturhistoriska riksmuseet.

Järn ger näring till bakterier

Berget i Äspötunneln är granit, som inte finns på mars. Där består berget av basalt, som hos oss hittas till exempel på havsbotten, på Island och på Hawaii. Men i likhet med basalt har granit bildats av magma och är och järnrik.

– Mars innehåller mycket järn. Så de bakteriemattor vi provtagit i dag skulle mycket väl kunna finnas på mars också. Om det finns liv på mars alltså, det vet vi inte.

Saknas fossilbibliotek

Uppdragen på Mars kommer leta efter både strukturer och kemiska ämnen i berget som kan ha skapats av levande organismer. Men tidigare har forskare trott att det inte finns så mycket liv i sten från magma, så därför saknas ett ordentligt fossilbibliotek att jämföra med.

Dessa järnätande bakterier levde för 200 miljoner år sedan. Nu jämför forskarna deras strukturer med levande organismer. Foto: Magnus Ivarsson/Naturhistoriska riksmuseet

En sådan atlas ska forskarna alltså skapa och startskottet är en artikel som nu publiceras i tidskriften Frontiers in earth science.

– Tanken med atlasen är att gå igenom så mycket fossilt material som möjligt från den här typen av berg. Så vi vet hur det ser ut och vad man ska leta efter, säger Magnus Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.