Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Hjelm, fastighetschef på Region Kronoberg, pekar mot huset som måste rivas. Hör honom berätta mer i klippet om hur det går med byggplanerna för Ljungby lasarett. Foto: Kajsa Oscarson

Miljardbygget på Ljungby lasarett försenas – gamla byggnaden har varken tömts eller blivit riven

Uppdaterad
Publicerad

Byggstarten för det nya sjuvåningshuset på Ljungby lasarett skulle kommit igång 2022, men det har tagit längre tid än väntat att utrymma den nuvarande byggnaden, som först måste rivas. Under tiden har ambulansen fått flytta in sina personalrum till modulhus utanför lasarettet.

Det var våren 2022 som regionfullmäktige klubbade igenom beslutet om en ny sjuvåningsbyggnad på Ljungby lasarett. Det är en investering på 1,3 miljarder kronor, ungefär en tiondel av vad ett helt nytt akutsjukhus i Växjö beräknades kosta.

Planerna på tillbyggnaden i Ljungby förutsätter att regionen först kan tömma hus 1A, som har ett konstruktionsfel och därför måste rivas. Men att hitta lämpliga tillfälliga lokaler till husets avdelningar, som ögonmottagningen, har visat sig vara lättare sagt än gjort.

Nya sjukhuset i Växjö

– Det finns ett antal parametrar som gör det komplext. Vi ska riva 3500 kvadratmeter, och dessa lokaler måste ersättas. Sen är sjukhuset redan fullt, så det har varit en del pussel, säger fastighetschefen Patrik Hjelm.

Hus 1A ska rivas. Den nya tillbyggnaden ska byggas på parkeringen framför Ljungby lasarett. Foto: Region Kronoberg

Vissa avdelningar, som sjukhusets administration och ambulansstationen, har därför fått inhysa sig i modulhus utanför sjukhuset. De ska stanna där tills den nya byggnaden är på plats, vilket tidigast är år 2030.

Men eftersom hus 1A fortfarande inte är rivet kan slutdatumet för byggplanen flyttas fram ytterligare.

– Vi räknar med att kunna riva huset i början av nästa år (år 2025 red. anm), säger Patrik Hjelm.

Enkelt svar – vet ej om budgeten kan hållas

Beräkningarna för jättebygget är, likt planerna på det nya sjukhuset i Växjö, baserat på ekonomiskt index från mars 2022. Därefter har världsekonomin förändrats, vilket satte stopp för planerna på sjukhuset i Växjö.

Samma sak ska inte drabba Ljungby, menar regionen, även om det oklart vad slutkostnaden kommer landa på.

– Jag vet inte om budgeten kommer hållas, det är det enkla svaret, säger Patrik Hjelm.

När beskedet om den nya tillbyggnaden kom år 2022 hoppade kommunalrådet av glädje:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet