Kackerlackor i huset i Åseda. Foto: Ricardo Garcia Canchaya

Kackerlackor har invaderat asylboende i Åseda

Uppdaterad
Publicerad

”Denna fastighet finns det mycket att säga om, men det är framförallt två framträdande problem som överskuggar allt annat. Det är bristande underhåll och förekomst av skadedjur” Så står det i miljöförvaltningens rapport om asylboendet i Åseda.

När SVT Nyheter Småland knackar på en av lägenhetsdörrarna öppnar en man från Syrien. Han vill inte säga sitt namn men berättar att det är problem med kackerlackor, framförallt hos grannen ovanför.

– Du kan komma in och titta, vi håller så rent vi bara kan. Visst är det problem med skadedjur men vi vill inte anmäla eller klaga.

Varför inte?

– Ja, vart ska vi ta vägen?

I lägenheten ovanför den syriska mannen finns många kackerlacksfällor, några fulla av både döda och levande kackerlackor. Kvinnan som bor i lägenheten tittar bort när fällorna öppnas.

TV: Se hela inslaget här

Miljöchef: ”Det är det värsta jag sett”

Uppvidinge kommuns miljö- och byggnadsförvaltning genomför en systematisk besiktning av alla asylboende i kommunen.

I Fröseke och Alstermo har man konstaterat brister med ventilationen och mögelproblem. Men asylboendet i Åseda befinner sig i ett mycket sämre skick säger miljö- och byggnadsförvaltningens chef, Karin Holst.

– Det här är det värsta jag har sett under hela mitt yrkesliv, det måste jag säga.

Fastigheten rymmer ett 20-tal lägenheter och fyra stod tomma vid besiktningen i februari. I fastigheten bor barnfamiljer och många har bott här i flera år.

Bryter mot miljöbalken

Enligt rapporten har Migrationsverket och Uppvidingehus ett lika stort ansvar för att erbjuda en bra boendemiljö. Fastighetens dåliga skick innebär att man bryter mot miljöbalken.

– Bristerna anser jag vara olägenheter och därmed bryter man mot miljöbalken, säger Karin Holst.

Jorge Hernandez är boende teamledare på Migrationsverket i Växjö.

– Vi delar ut information till de boende om hur man håller ohyran borta, byter ut kackerlacksfällor var tredje vecka och vi har sanerat fastigheten minst tre gånger i år, säger han.

Kommunen: problemen har blivit värre

Men skadedjursbekämpningen verkar inte fungera. Karin Holst tittar på bilderna som SVT tagit i en av fastighetens lägenheter, tre månader efter den första besiktningen.

– Det är jättemycket kackerlackor! Så såg det inte ut när vi var där i februari, det är klart att problemet blivit värre, säger hon.

Uppvidingehus vd Richard Gustafsson säger att de vill ta tillbaka lägenheterna från Migrationsverket. Men först måste de komma överens om vem som ska stå för sanerings- och renoveringskostnaden.

– Vi väntar på att Migrationsverket ska svara på vår förfrågan men vi vet inte när det här kan vara klart, säger han.

Miljö- och byggnadsförvaltningen vill att hela fastigheten saneras så snart som möjligt. De vill att man utrymmer hela huset och totalrenoverar det.

Risk att fastigheten måste rivas

Men det finns risk att fastigheten inte går att rädda och då måste den rivas, menar Karin Holst.

– Vi misstänker att sanering kanske inte hjälper och då måste man riva byggnaden. Men först ska man försöka sanera fastigheten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.