Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Högberg Björck är miljöjurist och företräder de klagande i Flivik i ärendet med stenbrottets nya tillstånd. Foto: William Frykfeldt/SVT

Juristen om stenbrottsdomen i Flivik: ”Strider mot miljöbalken”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om stenbrottet i Fliviks vara eller icke vara har väckt debatt. För de boende i byn som ställer sig emot stenbrottet har processen tagit tid. Nu har miljöjuristen, som företräder flera boende, överklagat beslutet till mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt.

När frågan om utökat och förlängt tillstånd för det företag som bryter sten i Flivik kom upp fanns det redan från dag ett kritiker. Men det var när företagets rapport om möjliga miljökonsekvenser som allt fler i byn ställde sig bakom motståndet.

– Vi tycker inte att beslutsunderlaget är tillräckligt säkert. Domstolen har helt enkelt inte haft alla uppgifter som de behöver för att kunna fatta rätt beslut, säger Gunilla Högberg Björck, som företräder de klagande i Flivik.

Stenbrottet i Flivik

– Med det här beslutsunderlaget som finns så visar det, menar jag, att det blir för stor påverkan så att det strider mot miljöbalken.

Dom ger rätt till tillståndet

Mark- och miljödomstolens dom kom tidigare i år. Den ger företaget Scandinvaian stone tillstånd att bryta sten i 30 år framåt. Företaget har i och med domen rätt att spränga berg ner till ett djup på 18 meter under havsytan.

Det innebär att företaget får sänka grundvattennivåerna till 19 meter under havsytan där brytningen sker. Vatten får pumpas ut i havet med en maximal hastighet på 14 liter per sekund.

Överklagar beslutet

Grundvattensänkningarna, och den eventuella påverkan på enskilda brunnar, är den enskilt största orsaken till att den klagande parten nu överklagar domen till mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt.

– Det är inte vi som har besvisbördan här utan det är sökandena som ska visa att det inte blir för stor påverkan på vattnet. Vi, och de experter vi har anlitat, ansåg att de inte hade visat det. Men det tog inte Mark- och miljödomstolen någon hänsyn till överhuvudtaget, säger Gunilla Högberg Björck.

Se i klippet ovan den klagande partens miljöjurist förklara varför de överklagar domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenbrottet i Flivik

Mer i ämnet