Foto: Anna Hållams/TT

Stopp för kremeringar i Växjö – för många har avlidit

Publicerad

När cirka 1175 avlidna kremerats i Växjö satte kyrkogårdsförvaltningen stopp för att inte riskera att överskrida gällande miljötillstånd.
Ett 70-tal avlidna har, sen några veckor tillbaka, skickats till Värnamo för kremering. Och i Växjö pågår nu en renovering av krematoriet.

Det är inte ovanligt att avlidna skickas iväg för kremering när krematoriet närmar sig taket för sitt tillstånd. På samma sätt förekommer det också att krematoriet i Växjö tar emot avlidna från andra orter.

Just i år passar man på att renovera och rusta upp krematoriet, som byggdes 2000, när taket har börjat närma sig. Delar av ugnen har murats om och manöverrummet har moderniserats.

– Vi bestämde oss för att bygga om när vi såg att vi började närma oss 1200 kremeringar, säger kyrkogårdschefen Mats Lindblad till SVT Nyheter Småland. Vi måste ersätta tegel och isolering i ugnen ungefär vart tredje, vart fjärde år.

Att avlidna kremeras i Värnamo har ingen betydelse för anhöriga.

– Nej, varken praktisk eller ekonomisk betydelse, säger Mats Lindblad. Enligt begravningslagen ska jordbegravning alternativt kremering ske inom en månad från dödsdatumet och så  blir det nu också. Askan hämtas här i Växjö.

Ska söka tillstånd för fler kremeringar

Miljötillståndet gäller utsläpp av kvicksilver, koldioxid och stoft från rökgaserna . Från förra året gäller också att alla metallrester ska återvinnas. Tidigare grävdes metallerna ner på kyrkogårdarna. Nu tas de om hand av ett återvinningsföretag som säljer dem vidare och pengarna går till Allmänna arvsfonden.

Renoveringen av ugnen ska vara klar kanske redan nästa vecka och då kommer krematoriet i Växjö att ta emot de cirka 25 avlidna som återstår enligt gällande miljötillstånd.

Kyrkogårdsförvaltningen kommer nästa år att göra en ny tillståndsansökan med miljöprövning om att få göra 1400 kremeringar årligen istället för nuvarande 1200.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer