Bristen på bostäder gör att Migrationsverket ändrar reglerna, fler ska samsas på mindre yta. Foto: Peter Magnusson/SVT

Mindre boyta för varje enskild asylsökande

Publicerad

Bristen på bostäder för asylsökanden gör att Migrationsverket nu tillfälligt sänker kraven på hur många kvadratmeter varje person ska bo på.

Blidingsholm i Tingsryds kommun är ett av de boende som därmed kan öka antalet platser.

Selma Alieva bor med sin lille son i ett litet men rent och fräscht hotellrum. De är ganska nya på Blidingsholm men trivs bra. 

– Vårt hotell är väldigt rent och de som bor här är väldigt trevliga i sitt bemötande, säger hon till SVT Nyheter Småland.

3,3 kvadratmeter per person

Selmas rum, som ligger i själva hotellbyggnaden, är inte så stort och det är inte i första hand här som ägaren till boendet vill sätta in fler sängar.

I stället är det i de större rummen och i de omkringliggande husen som han vill skapa nya sängplatser.

Skälet till att det går att sätta in fler sängar är att Migrationsverket nu beslutat sig för att sänka kraven på den yta som varje asylsökande ska bo på, från 5 kvadratmeter per person till 3,3 kvadratmeter.

Oro över få badrum

De som redan bor på anläggningen är dock skeptiska.

– I det vita huset får de in fyra personer i varje rum, en stor familj eller fyra singlar, det är okey. Men det kan ibland bli problem om de bara har ett eller två badrum på alldeles för många personer, säger Susen Alsamkare, som bott på Blidingsholm i tio månader nu.

Hon fortsätter:

– Jag vet att det har kommit många nu och att vi måste stå upp för dem men det är för många här.

Nya regler ger fler platser

Just på Blidingsholm handlar det om att antalet platser nu kan öka från dagens 104 till 144.

Ägaren säger att han förväntar sig att det bara är tillfälligt som antalet platser får lov att utökas. Men enligt Migrationsverket gäller den här ändringen, som också innebär att upp till sex personer kan få bo i varje rum, till och med den 31 januari nästa år.

Selma Alieva säger att hon förstår varför myndigheterna gör på det här sättet.

– Jag vill ju inte att de ska stänga gränserna, det vill jag inte. Men de kanske kunde bygga nya hus, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet