Foto: SVT

Minister invigde i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) klippte idag bandet när den statliga myndigheten MUCF flyttade in i sina nya lokalar i centrala Växjö. Samtidigt passade hon på att slå ett slag för samarbete mellan myndigheten och Linnéuniversitetet.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF har efter flytten från Stockholm i och för sig varit på plats i Växjö sedan den 1 februari i år, men i tillfälliga lokalar.

Under onsdagen var det dags att officiellt  inviga de nya lokalerna på Liedbergsgatan i Växjö inför ett femtiotal inbjudna gäster. När SVT Nyheter Småland talade med MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg under invigningen var hon lättad över att flytten nu är fullbordad.

– Det är jätteroligt och skönt att vi äntligen är på plats. Under den tid på ett och ett halvt år som gått sedan vi inledde utlokaliseringen av MUCF från Stockholm till Växjö har verksamheten då och då gått på knäna, sa generaldirektör Lena Nyberg till SVT Nyheter Småland.

Ska stärka civilsamhället

MUCF har flera uppgifter. En är att samla in och sprida kunskaper om ungas villkor i Sverige. En annan att ta tillvara och stärka civilsamhället, till exempel föreningar och organisationer. Myndigheten delar varje år ut en mängd bidrag till just aktörer inom civilsamhället.

– MUCF är en utpräglad samarbetsmyndighet. Man ska både samla in kunskaper och sedan ge kunskap tillbaka. De kunskaper som myndigheten hämtar in ska man sedan sprida till till exempel kommuner, landsting och organisationer i hela landet, sa Amanda Lind (MP) efter sitt invigningstal.

MUCF har omkring 70 medarbetare och att flytta en hel myndighet från Stockholm har tagit tid.

– Men jag tycker att det viktigt att det finns statliga jobb spridda runt om i landet. MUCF har goda förutsättningar och ett skäl till att man valde att lägga myndigheten i Växjö är möjligheten till samarbete med Linnéuniversitetet och andra aktörer här, säger Amanda Lind (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.