• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från en vindsbrand i norra delarna av Landskrona. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Att minska studieskulderna för den som bor och arbetar Foto: Karin Ahlgren

Nya kommunutredningen tilltalar Hultsfred – till viss del

Publicerad
Minskade studieskulder för boende i vissa kommuner och statligt övertagande av kommunala skulder vid frivilliga kommunsammanslagningar. Så ser två av förslagen från kommunutredningen som presenterades under onsdagen ut.

Människor som väljer att bo och arbeta i kommuner där det är extra svårt att ordna med kompetensförsörjning ska kunna få hjälp att minska sina få sina studieskulder.

”Lättare att rekrytera”

Hultsfred och Högsby är två kommuner i vårt område som kommunutredningen pekar ut och som skulle kunna vara aktuella för den typen av stöd. I Hultsfreds kommun är Lars Rosander (C) kommunalråd, han tycker att det är ett intressant förslag.

– Ja, jag tror att det kan vara bra för våra båda kommuner och göra det lättare att rekrytera både inom det privata och det kommunala, säger han.

Är det svårt för er att rekrytera?

– Nja, sådär. Det är väl kanske ett större problem att ordna med jobb åt sambo eller make och maka. Men det är en annan fråga, säger han och är i grunden positiv till just det förslaget när det handlar om kommunutredningen som presenterades under onsdagen.

Tveksam till kommunal skuldsanering

Däremot är han tveksam till det förslag som utredningen presenterade och som innebär att staten skulle kunna ta över skulder från de kommuner som frivilligt slås samman.

– Det är jag mycket tveksam till, jag tycker inte att en skuldavskrivning är det som ska motivera till kommunsammanslagningar. Kommuner som har investerat mycket blir av med sina skulder medan kommuner som sparat och varit försiktiga inte blir det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer