De smittade personerna har troligtvis fått i sig råa ägg, eftersom salmonellabakterier dör vid upphettning på runt 65 grader. Foto: TT/Arkivfoto

Minst 48 smittade av salmonella efter utbrottet på CA Cedergrens

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens analyser visar att minst 48 personer smittats av salmonella efter det stora utbrottet i januari hos äggproducenten CA Cedergrens utanför Mönsterås. Det var Barometern först med att rapportera.

Flera stora matkedjor återkallade äggpartier i början av januari efter larm om salmonella. Spåren pekade mot CA Cedergens i Mönsterås kommun, som efter att ett utbrott konstaterats fick avliva 164 000 höns.

Nu visar det sig att minst 48 personer från 13 regioner i landet smittats av salmonella från gården.

– Det här är ett ganska stort utbrott, och det kommer förmodligen komma in lite fler fall, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Smittad av tiramisu

Salmonellaprover från hönsen hos Cedergrens har jämförts med prover från de smittade personerna, och på så vis vet myndigheten att salmonellan kommer från ett och samma ställe.

– Nu har vi mikrobiologiska bevis så då vet vi säkert att det är samma salmonellastam från äggen som från människorna, säger Rikard Dryselius.

De smittade personerna har troligtvis fått i sig råa ägg, eftersom salmonellabakterier dör vid upphettning på runt 65 grader.

– Det är många som har ätit rätter där de använt råa ägg, som aioli, majonnäs, hemgjord glass eller tiramisu. Det finns många vägar att få i sig salmonella, säger Rikard Dryselius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mönsterås

Mer i ämnet