Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Missade efterkontroll – hjärtopererad 12-åring dog

Uppdaterad
Publicerad

En tolvårig flicka hemmahörande i Kalmar län avled nyligen efter att hjärtklaffen brustit i hennes nyopererade hjärta.

Flickan hjärtopererades i maj månad under förra året. Enligt den IVO-anmälan som gjorts av flickans föräldrar blev hon kallad på kontroll två veckor efter operationen.

Missade skicka kallelse

Då fick de beskedet om att en ny ultraljudsundersökning skulle genomföras tre månader senare. Men ingen kallelse skickades enligt IVO-anmälan.

När föräldrarna i oktober månad uppsökte vården med dottern i ett annat ärende, påpekade de att kallelsen för en efterkontroll aldrig skickats.

Hjärtklaffen brast

Föräldrarna ska då ha fått beskedet att den 12-åriga flickan skulle bli kallad i november för en undersökning av hjärtat. Men enligt anmälan uteblev kallelsen och flickan avled i början av januari i år.

Obduktionen visade att den nya klaffen i hjärtat brustit och orsakat flickans död. Enligt föräldrarnas beskrivning skulle dödsfallet kunnat undvikits om det genomförts en efterkontroll av hjärtoperationen vid ett tidigare skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.