Christina Hjalmarsson på Missing People tycker att polisen gjorde vad de kunde

Missing people: ”Polisen gjorde det de kunde”

Publicerad

Missing people anser att polisen gjorde sitt jobb i samband med att en 33-årig man försvann i Kalmar under förra veckan.

– Jag förstår fullt ut de anhörigas frustration och har stor respekt för att de känner att polisen inte gjort tillräckligt. Men polisen gjorde insatser. De tog larmet på allvar och gick bland annat ut och sökte efter honom med hundar, säger Christina Hjalmarsson, administrativ chef för Missing people Blekinge.

Den 33-årige mannen försvann natten till den 31 oktober. Då han sågs senast i gamla stan inleddes en stor sökinsats i trakterna kring Kalmar slott och längs kusten söderut mot Stensö. Missing people anordnade flera skallgångar och Sjöräddningssällskapet sökte med båtar i vattnet.

Under helgen hittades mannen död i vattnet intill badbryggan vid Kalmarsundsbadet, ett stenkast från slottet.

”Polisen har inte samma resurser”

– Polisen har inte möjlighet att samla ihop folk på samma sätt som vi har. Jag förstår att de anhöriga är både ledsna och förtvivlade men jag tror också att man som anhörig kanske inte förstår hur polisens resurser ser ut, säger Christina Hjalmarsson.

Området där mannen hittades var ett av de områden som tidigare sökts igenom.

– Det är inte säkert att han fanns där när vi sökte igenom området under första insatsen på torsdagen.

Att polisen i Kalmar nu själva ställer sig frågande till beslutet om att inte dra igång en stor sökinsats menar hon är en naturlig reaktion.

– Det är lätt att vara självkritisk med facit i hand. Det kan vi också vara. Men jag är säker på att om polisen hade haft samma resurser som vi kan dra ihop så hade de gjort samma sak som vi nu gjorde, säger Christina Hjalmarsson.

Det finns inga brottsmisstankar knutna till 33-åringens död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet